Er zijn al veel wijken, buurten en straten in Den Haag waar bewoners met elkaar plannen maken of nadenken over mogelijkheden om hun eigen omgeving duurzamer te maken. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de nabije omgevingg van Leidschendam- Voorburg, dat wellicht het goede voorbeeld van Den Haaqg moet gaan volgen.
Aan energie, creativiteit en enthousiasme ontbreekt het meestal niet maar toch blijven sommige van die initiatieven steken in de ‘planfase’. Om ondernemende bewonersgroepen in Den Haag te helpen hun eigen buurt echt een stap verder te brengen en de overstap te maken van fossiele brandstoffen naar schone energie komt wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid & Energietransitie) met de ‘Energie uit de Wijk Challenge’. Dit werkt als een ‘versnellingsbak’ voor de meest kansrijke plannen en projecten – bestaand of nog opstartend – met als doel om binnen 12 maanden aan de slag te gaan.
‘Het barst in Den Haag van de goede ideeën; mensen zien de mogelijkheden om juist in hun eigen omgeving met kleine of grote aanpassingen flinke effecten te bereiken. Ik zie dat bijvoorbeeld bij de Groene Mient. Dat geeft energie. De gemeente gaat inwonersgroepen die ook aan de slag willen ondersteunen. Dat doen we met denkkracht, en co-financiering als dat kan helpen, maar de bewoners blijven zélf eigenaar van hun plan. De beste manier om aan de rest van Den Haag te laten zien dat het ook echt een goed idee was, is een goede uitvoering. Dat brengt anderen weer op ideeën en zo schakelen we stapje voor stapje over op schone energie.’ zegt Liesbeth van Tongeren.
Tijdens de bewonersconferentie kunnen de verschillende buurtinitiatieven en de gemeente van elkaar leren en elkaar inspireren en blijkt opnieuw het brede scala aan plannen en ideeën dat Hagenaars hebben voor ‘een stad op schone energie’. Tot 1 oktober a.s. kunnen deze, en alle andere bewonersgroepen, die bijv. samen met hun VVE, hun straat of wijk aan de slag willen met de overstap van fossiele brandstof naar schonen energie, en daar een plan of idee voor hebben, dit insturen. Dat kan heel simpel met een korte video of een korte notitie – geen ellenlange studies en plannen dus, zo stelt de gemeente. Op 17 juli en 28 augustus is er een spreekuur waar bewonersinitiatieven tips kunnen krijgen voor het indienen van een succesvol voorstel. Uiteindelijk gaat een onafhankelijke jury de voorstellen beoordelen.
De kansrijke projecten krijgen ondersteuning van de gemeente of van netwerkpartijen bij het zèlf uitvoeren van hun idee. De ondersteuning kan bijvoorbeeld bestaan uit hulp bij het vinden van de juiste partners zoals lokale ondernemers, projectbegeleiding, hulp bij financiering, hulp bij de uitvoering of aanspraak op een expert. Voor deze ondersteuning is er voor 2019/2020 € 500.000 beschikbaar.